Dnia 09 października w Ogrodach Hortulus Spectabilis odbyły się warsztaty - Święto dyni. Organizatorem imprezy były Ogrody Hortulus przy wsparciu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, a uczestniczyli w nich uczniowie klasy I i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką nauczycieli: Agnieszki Andryszczuk, Ewy Momot i Danuty Wronierskiej.
Program warsztatów przewidywał zwiedzanie ogrodów i warsztaty kulinarne.
Uczniowie pod kierunkiem Pani przewodniczki poznali ogrody tematyczne, historię ich powstania oraz roślinność, jaka tam rosła. Najwięcej emocji i dobrej zabawy było w labiryncie. Uczniowie zostali podzieleni na zespoły , ich zadaniem było pokonanie labiryntu w jak najkrótszym czasie .
Kolejnym punktem był udział w warsztatach z kucharzem, pod kierunkiem którego uczniowie przygotowywali różne potrawy. Młodzież bardzo chętnie zabrała się do pracy wykazując sporo inwencji i przygotowała potrawy z dynią w roli głównej.
Dziękujemy organizatorom za zaproszenie do udziału w warsztatach.